Offerte aanvragen
Gevelpleister beschermen

Gevelpleister onmiddellijk schilderen?

Extra bescherming & Esthetische meerwaarde

Gevelpleister deed zijn intrede als volwaardig alternatief voor de baksteen in het Belgische landschap. Ondertussen is deze uitgegroeid tot een populair afwerking, of ook wel ETICS-Systeem genoemd, met of zonder gevel isolatie systeem,  Zowel architecten als aannemers bevestigen de meerwaarde van een gevelpleister onmiddellijk na plaatsing te overschilderen met een “intelligente” gevelverf. Nu enkel nog meer bewustwording bij de bouwheer.

Intelligente gevelverf doet veel meer dan conventionele verf

Thermosan NQG -  bescherming gevel

Zoals bij elk werk is niet enkel het vakmanschap van belang maar ook de keuze van producten. Zo beschikken intelligente gevelverven over extra waardevolle voordelen. Zoals extra bescherming, langere levensduur, duurzaamheid en kleurvastheid. MaisonFinie geeft de voorkeur om een Thermosan NQG van Caparol over de pleister heen te plaatsen. Deze voldoet niet enkel aan deze voordelen maar heeft daarnaast ook een bescherming tegen schimmel- en algengroei.

Bestand tegen mos, algen, en atmosferische vervuiling.

Door het toepassen van de meest moderne technologie zijn de afwerklagen per definitie zeer goed bestand tegen de invloeden van mos, algen en atmosferische vervuiling. Een extreem goede bescherming wordt gewaarborgd door het toepassen van de eindpleisters en verven met NQG, een nanoquartz-systeem dat gevels langer mooi houdt.

De bouwheer vreest dat een buitenbepleistering snel vuil wordt. Wanneer zowel architecten als aannemers de meerwaarde aantonen van deze extra verf, wordt dit idee snel weerlegt. Voor de klant worden de voordelen al snel bevestigd door zijn de esthetische meerwaarde en langere levensduur.

Extra bescherming tegen opwarming van gevelpleister

De ThermoSan NQG geeft esthetisch een mooiere afwerking en biedt extra bescherming tegen vervuiling en tegen UV-Belasting.

Bij donkere kleuren, en afhankelijk van de TSR waarde (Total Solar Reflectance) kan men kiezen voor een Muresko Coolprotect om oververhitting van het onderliggend ETICS-systeem tegen te gaan.

Vervuiling gevel algen

Juiste techniek & weersomstandigheden van belang 

De locatie van het project wordt ook altijd duidelijk bekeken. Niet enkel of het in een bosrijk of stedelijk gebied ligt maar zeker ook andere externe factoren spelen een grote rol.

Zo worden gebouwen aan zee meer blootgesteld aan hogere windbelasting, zouten en ook zand. Het is belangrijk ook hier voldoende rekening mee te houden bij de keuze van de uitvoering. Zowel de samenstelling van de bekleding maar ook de beschermende verf speelt een grote rol in de duurzaamheid.

Onmiddellijke beschildering van gevelpleister voor extra bescherming en esthetische kwaliteit

Het beste resultaat wordt bekomen als een gevelisolatiesysteem met gevelpleister onmiddellijk na droging overgeschilderd wordt.

Een gevelpleister heeft een kwalitatieve verfafwerking nodig om de invloeden van regen en wind te doorstaan. De waterafstotende afwerking zorgt ervoor dat we de esthetische kwaliteiten van de gevel langer kunnen behouden. Wanneer dit onmiddellijk na de plaatsing van de gevelpleister gebeurt, blijft de gevel langer mooi en kan vuil zich nog minder snel aan de gevel hechten. Dit zorgt ervoor dat de esthetische kwaliteit van een gevel lang behouden kan blijven. Zelfs in bosrijke gebieden en langs drukke wegen.

Intelligente gevelverf aanbrengen aansluitend na de plaatsing van de gevelpleister zorgt er niet enkel voor dat de totale kost van de werken lager ligt en de gevel onmiddellijk beschermd is, maar brengt ook een enorme esthetische meerwaarde met zich mee. Vele architecten beweren dat het een uniformiteit geeft in kleur, een mooie volle look en het schaduweffect van de korrelgrootte verminderd waardoor de kleuren beter uitkomen. 

Bewustwording van de voordelen moet nog verder groeien

Ondanks de vele voordelen van het onmiddellijk overschilderen van een ETICS-systeem met gevelpleister met een intelligente gevelverf, merken zowel de architecten als de aannemers dat de bewustwording bij de particulier nog verder moet groeien.

Zo vertelt Matthias Geelen van MaisonFinie die dagelijks nauw in contact staat met de bouwheer. “Klanten zijn meestal niet op de hoogte van de mogelijkheid om de gevel te schilderen, laat staan dat ze de voordelen ervan kennen. Als de bouwheer zelf geen vragende partij is, kunnen we door onze kennis velen de meerwaarde laten inzien. Zo kiezen de meesten, ondanks de meerprijs, voor deze volledige bescherming”, aldus Matthias Geelen.