Kaleien

Kaleien - Gevelbekleding - MaisonFinie - Oost-Vlaanderen

Waarom kalei?

 

Is de structuur mooi van de gevel en wil je deze behouden? Dan is kaleien zeker het overwegen waard. Kaleien is meer dan een product, het is een techniek die veel vakkennis en precisie vraagt. Door deze oude schildertechniek worden de muren beschermd tegen allerlei weersinvloeden.

Oneffenheden kunnen gemakkelijk weggewerkt worden met de kalkpleister. Dit biedt ook een degelijke beschermlaag tegen externe invloeden zoals vocht. De unieke en karaktervolle uitstraling door het kaleien is een bijkomend pluspunt.

Plaatsing

 

Eerst is het belangrijk om de ondergrond van de woning te bekijken. Dit om een optimale hechting te garanderen. Indien nodig wordt deze eerst gereinigd. Daarna gebeurt het kaleien. Deze techniek vraagt ontzettend veel vakkennis en precisie. De dunne kalkpleister wordt met een blokkwast op de muur uitgestreken. MaisonFinie is gespecialiseerd is het aanbrengen van kalei.

Kaleien kan zowel toegepast worden op buitenmuren en gevels als binnenmuren. Dit is de perfecte oplossing om zowel de muur te voorzien van een afwerkingslaag als van een degelijke behandeling

Is kalei een verf?

 

Zowel bij schilderen als kaleien zijn de productkeuze en techniek fundamenteel. Deze dunne pleister op een poreuze ondergrond aanbrengen vraagt veel vakkennis. Dit gebeurt met een papborstel of blokkwast. Er wordt dus gesproken over kaleipleister en niet kaleiverf.  Met een laag kaleipleister simuleer je in één adem het effect van een historisch schilderij van een muur.

Vroeger gebeurde dit voornamelijk op de muren waar het zoutgehalte hoog was. Vooral op boerderijen en om hygiënische redenen. Toen werd luchtkalk gebruikt die niet gebonden werd. Dit zorgde ervoor dat de buitenmuur regelmatig moest bijgewerkt worden, laag boven laag. Hierdoor hebben we in de loop der jaren het effect verkregen dat we vandaag kennen onder het Kalei-effect: een borstelveeg structuur met een unieke kleur.

Esthetische functie

 

Als de buitenmuur er niet meer zo mooi uitziet, of als de schade aan de gevel enorm is, dan is kaleien een goede manier om te dit te verhullen. Daarom is het een populaire techniek bij renovatie van buitenmuren. Bij nieuwbouw is het in ieder geval ook mogelijk.

Vaak wordt er bij MaisonFinie gekozen voor de standaard witte kalei. Dit zorgt voor een mooie en rustieke uitstraling, die zeer geschikt is voor landelijke woningen. Kiest u toch liever voor een strakke uitstraling? MaisonFinie is gespecialiseerd in andere gevelbekledingen die eerder strak zijn zoals gevelbepleistering, steenstrips, meldorfer.

Technische functie

 

Naast het esthetische aspect heeft kaleien ook een technische functie. Zo is het altijd belangrijk om je woning te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Kaleien biedt een duidelijke beschermlaag tegen vuil en vocht. Daarbovenop is kaleipleister een ecologische samenstelling. Dit maakt het een milieuvriendelijke keuze.

Deze duurzame methode behoudt ook de dampopenheid van je buitenmuur. MaisonFinie plaatst daarom enkel kaleisystemen die garant staan voor een hoogstaande gevelbescherming gecombineerd met een esthetische resultaat. Daarnaast creëren de dampopen producten een ademend binnenklimaat.

Kaleien - Kaleien vraagt veel vakkennis en precisiewerk.- MaisonFinie
Kaleien vraagt heel wat vakkennis - Gevelbekleding - MaisonFinie

Onderhoud

 

Een reiniging met een zachte waterstraal doet elk jaar wonderen. De buitenmuur kan je ook behandelen met een groenverwijderaar op enzymenbasis en daarna afspoelen. Daarnaast kan je ook opteren voor een laagje silicaatverf in dezelfde kleur als extra bescherming. MaisonFinie raadt daarom aan om 2 lagen silicaatverf over de gekaleide gevel te plaatsen. Dit zorgt naast een betere bescherming tegen weersinvloeden ervoor dat de gevel langer proper blijft.

 

Kleuren en textuur

 

We hebben al gezegd dat wit het meest wordt gebruikt bij het kaleien van huizen. Door kleurstoffen toe te voegen kan kaleien ook in andere kleuren worden gebruikt. Na verloop van tijd wordt het beïnvloed door vele externe factoren en kunnen de blootgestelde buitenmuren vervagen. De uitstraling van de kaleilaag op de gevel wordt mede bepaald door de afwerkingstechniek.

 

Een unieke look, een zanderige of eerder een strepige look? De kaleilaag kan gepolierd worden met een spons of droge borstel, zo creëert men verschillende mooie effecten. De laagdikte en het uiterlijk van de kaleilaag kunnen ook worden beïnvloed door de samenstelling te veranderen.

Waarom MaisonFinie?

 

MaisonFinie is gespecialiseerd in en gepassioneerd door kwalitatief hoogstaande gevelbekleding, al dan niet geïsoleerd. Dit kan voor zowel nieuwbouw als renovatie. Kaleien is een eeuwenoude schildertechniek die uitgegroeid is tot een hoogstaande gevelbekleding. Het beschermd en opwaardeert de woning. Mocht u twijfelen, bekijk gerust de andere gevelbekledingen die MaisonFinie aanbiedt. Gevelbepleistering – crepi, steenstrips, meldorfer steenstrips en schilderen.

 

Wij vinden het ontzettend belangrijk om onze klanten te ondersteunen bij het esthetische aspect. Daarnaast ook te informeren over de technische mogelijkheden van gevelbekleding. Daarom worden onze adviseurs regelmatig bijgeschoold op technisch en regelgevend gebied. U kunt bij MaisonFinie terecht voor professioneel advies op basis van de huidige standaarden en streefdoelen.

Vink aan wat van toepassing is
Straat en huisnummer
Postcode en stad