Offerte aanvragen
Crepi - gevelrenovatie - Gevelbepleistering - crepi - MaisonFinie - Oost-Vlaanderen

Gevelbepleistering – crepi

Gevelbepleistering wordt vaak crepi genoemd en dat is een erfenis uit het verleden. Maar toch is er een onderscheid tussen crepi en siliconenharspleister. We doen het verschil hieronder uit de doeken.

Deze vorm van gevelbekleding is populair omdat het:

  • uw woning een mooie transformatie geeft. Door het bepleisteren van de gevel zien uw buitenmuren er modern en tijdloos uit en krijgen ze een stijlvolle uitstraling
  • een betaalbare manier is om uw gevel af te werken of te renoveren
  • waterdicht en dampopen is waardoor het vorstschade kan voorkomen

Hieronder leest u over de voordelen van gevelbepleistering en waarop u moet letten.

Plaatsing van gevelbepleistering of crepi

Bij de plaatsing van gevelbepleistering of crepi is het belangrijk om eerst de ondergrond van de woning te bekijken. Die bepaalt of de hechting al dan niet optimaal zal zijn. Om die reden starten we de werken meestal met een reiniging van de buitengevel.

Wanneer u kiest voor isoleren op de buitenmuur verlijmen we de isolatie eerst op de gevel. Is de ondergrond onstabiel of moeten we werken bij hoogtes van meer dan 10 meter, dan wordt de isolatie geplugd.

Na het isoleren brengen we de wapeningslaag aan. Dat alles heeft even de tijd nodig om uit te harden. Wanneer de laag volledig droog is, brengen we de primer en de eindlaag aan over het volledige systeem.

crepi detail
MaisonFinie - Opbouw gevelbepleistering - Caparol comfort system
Crepi - Gevelbepleistering - Afwerking is alles - MaisonFinie - Gent

Perfecte afwerking is belangrijk bij crepi

Een volledige afwerking bepaalt het eindresultaat. Bij gevelbepleistering of crepi worden vaak de belangrijke punten – zoals een dakoversteek, plinten en raamtabletten – niet of nauwelijks bekeken. MaisonFinie hecht veel belang aan de nodige afwerking en bekijkt al die zaken heel grondig.

De afwerking zorgt niet alleen voor een mooi uitzicht, maar heeft ook belangrijke functies. Zo zorgen een goede dakoversteek en raamdorpels ervoor dat het water perfect afloopt. Ook kussentjes op de raamdorpels voorkomen zijwaardse aftekeningen op de gevel.

Daarnaast voorkomt het volledig afgesloten systeem insijpeling van water en nog veel meer problemen die daarvan het gevolg zijn. Het is zeker aangeraden om de voorkeur te geven aan een extra afwerking bij deze vorm van gevelbepleistering.

oferte aanvraag gevelwerken - MaisonFinie
Gevelbepleistering - Dakovertseek - Crepi - MaisonFinie
Crepi - Gevelbepleistering - Afwerking is alles - MaisonFinie - Gent
crepi gevelbekleding

Dakoversteek en raamdorpels

Bij het plaatsen van de dorpels is het belangrijk erover te waken dat die ver genoeg van de gevel verwijderd zijn. MaisonFinie plaatst telkens kussentjes aan de uiteinden van de raamdorpels. Op die manier verplaatst het water zich naar de voorzijde van de dorpel en ontstaan er geen vuile zwarte strepen op de gevelbepleistering of crepi. Komen de bestaande dorpels al ver genoeg uit de gevel, dan is het niet nodig ze te vervangen. In dat geval voorzien we enkel kussentjes.

Plinten

De onderkant van de woning is een kwetsbaar gedeelte. MaisonFinie hecht daarom veel aandacht aan de plintzone. Het is belangrijk de woning te beschermen tegen opspattend vocht en dergelijke.

Voor de plintzone zijn er verschillende opties. Vaak wordt er gekozen voor gevelsteen zoals Belgische blauwsteen. Een andere minder dure optie is een waterkerende sokkelpleister. Beide opties zorgen ervoor dat vocht en vuil niet indringen in de plintzone.

Gevelbepleistering - Hout gevelbekleding - combinaties - MaisonFinie
Crepi - Gevelbepleistering - Siliconenharspleister - Prachtige afwerking - gevelbekleding. Ook perfecte samenwerking architecten.

Soorten gevelbepleistering

1. Kunstharspleister

Het bindmiddel bij deze gevelbepleistering is kunsthars of siliconenhars. Het grote voordeel van deze pleister is dat die ontzettend elastisch is. Daardoor is hij veel minder gevoelig voor scheuren en vervuiling dan een klassieke minerale pleister.

MaisonFinie gebruikt altijd siliconenharspleister of kunstharspleister, tenzij u expliciet om iets anders vraagt.

 

2. Minerale pleister

De minerale pleister werd vroeger ook wel crepi genoemd. De naam is afkomstig van de mengeling van cement en/of kalk. Zand, kleurstoffen en water zijn de bindmiddelen bij deze pleister.

Deze minerale gevelpleister wordt meestal gekozen uit ecologisch standpunt. Hij is minder elastisch, dus gevoeliger voor scheurvorming, vuil, algen en mossen.

Esthetische of isolerende functie?

Hoe we de gevel afwerken hangt af van de keuze feit of u de buitenmuur nog isoleert. Nieuwe muren of buitenmuren die worden opgeknapt en in de spouw geïsoleerd, krijgen meestal een oppervlaktebehandeling met een cementering en daarna een gevelpleister. Dat is vooral een esthetische functie.

Bij de gevelrenovatie komt het voor dat uw muur nog geïsoleerd moet worden. U kunt vervolgens buitenmuurisolatie plaatsen en afwerken met gevelbepleistering of crepi. In dit geval gaat het om een isolerende functie.

Gevelbepleistering - crepi - Siliconenharspleister - Dak oversteek moet ver genoeg vooruit komen.
Gevelbepleistering - Crepi - Raamtabletten en kussens - MaisonFinie

Extra bescherming tegen vuil

U kunt uw gevel nog extra beschermen. Door een extra algenafstotende verf boven op de gevelbepleistering te plaatsen worden de poriën nog meer afgesloten, waardoor vuil nog minder de kans krijgt om binnen te dringen.

Dat is vooral belangrijk in de zomer. Als de temperaturen hoog zijn, zetten de poriën zich open en daar kan dan vuil inkruipen. Door het aanbrengen van die extra beschermlaag tegen vuil sluit je de poriën meer af.

Barsten of scheurvorming

MaisonFinie werkt uitsluitend met kunstharspleisters. Die zijn, in tegenstelling tot minerale pleisters of crepi, minder gevoelig voor scheurvorming. Deze pleister wordt gebonden met kunsthars en is daardoor elastischer.

Kunstharspleister is 100% waterdicht en voorziet uw gevel van een front tegen water en vocht. Een bijkomend voordeel van deze gevelpleister is dat organismen en schimmels zich hier moeilijk op hechten.

Onderhoud van crepi en gevelbepleistering

Elke gevel, of dit nu pleister of steen is, wordt vuil. Bij een witte gevel is dit zichtbaarder dan bij een gevelsteen. Daarom is het belangrijk om te weten hoe u die kunt reinigen.

Gevelbepleistering of crepi op basis van kunsthars is redelijk vuilafstotend. U kunt deze bekleding bovendien eenvoudig reinigen. Het is belangrijk dat u dit doet met leidingwater (eventueel met detergent).

Waarom leidingwater?

Gebruikt u regenwater, dan bestaat de kans dat er al algen in het water aanwezig zijn. Zo maakt u het probleem alleen maar erger.

Reinigen op veilige afstand?

U kunt eventueel onder druk en vanop een veilige afstand de gevel reinigen. Dat is de afstand die u neemt wanneer u de wagen schoonmaakt.

Naspoelen is een must

Belangrijk is dat u goed naspoelt wanneer u een product gebruikt. Bij zware algen kunt u de plekken vernevelen, laten intrekken en goed naspoelen.

MaisonFinie raadt u aan om altijd een extra bescherming te voorzien, zeker indien u in een bosrijke omgeving woont.

Reinigen van gevel - onderhoud - MaisonFinie
Vink aan wat van toepassing is
Straat en huisnummer
Postcode en stad
Click or drag a file to this area to upload.