Crepi - gevelrenovatie - Gevelbepleistering - crepi - MaisonFinie - Oost-Vlaanderen

Gevelbepleistering – crepi

De gevelbepleistering wordt vaak ook crepi genoemd. Deze gevelbekleding is populair omdat het de volledige woning een transformatie geeft.

 

Ook is het een betaalbare manier om je gevel af te werken of te renoveren. Door het bepleisteren van de gevel zien uw buitenmuren er modern en tijdloos uit. U kunt elke nieuwe of gerenoveerde buitenmuur een stijlvolle uitstraling geven door gevelbepleistering(crepi) toe te passen. Gevelbepleistering(crepi) is daarnaast ook waterdicht en dampopen waardoor het vorstschade kan voorkomen. Lees hieronder wat de voordelen zijn van gevelbepleistering en waarop u moet letten.

Ook werd vroeger gevelbepleistering ook wel crepi genoemd. Nu is het belangrijk om dit onderscheid te maken. Hieronder bespreken we wat het verschil is tussen crepi en siliconenharspleister.

Plaatsing

Bij de plaatsing is het belangrijk om eerst de ondergrond van de woning te bekijken. Dit bepaalt of de hechting al dan niet optimaal zal zijn. Daarom wordt de buitengevel meestal eerst gereinigd.

Wanneer er gekozen wordt voor een buitenmuur isolatie wordt de isolatie verlijmd op de gevel. De isolatie wordt geplugd indien er een onstabiele ondergrond is of bij hoogtes hoger dan 10 meter. Na het isoleren wordt de wapeningslaag aangebracht. Dit alles heeft even de tijd nodig om uit te harden. Wanneer deze volledig droog is komt men de primer en de eindlaag aanbrengen over het volledige systeem.

MaisonFinie - Opbouw gevelbepleistering - Caparol comfort system
Crepi - Gevelbepleistering - Afwerking is alles - MaisonFinie - Gent

Belangrijke afwerking

Een volledige afwerking bepaalt het eindresultaat. Bij gevelbepleistering (crepi) worden vaak de belangrijke punten zoals een dakoversteek, plinten, raamtabletten, niet of nauwelijks bekeken. MaisonFinie hecht dan ook enorm veel belang aan de nodige afwerking.

De afwerking zorgt niet enkel voor mooi uitzicht maar heeft belangrijke functies. Zo zorgt en goede dakoversteek en raamdorpels ervoor dat het water perfect afloopt. Ook kussentjes op de raamdorpels voorkomt zijwaardse aftekeningen op de gevel. Daarnaast creert het een volledig afgesloten systeem. Dit voorkomt insijpeling van water en nog veel meer problemen. Het is zeker aangeraden om extra afwerking de voorkeur te geven.

oferte aanvraag gevelwerken - MaisonFinie
Gevelbepleistering - Dakovertseek - Crepi - MaisonFinie
Crepi - Gevelbepleistering - Afwerking is alles - MaisonFinie - Gent

Dakoversteek en raamdorpels

Bij het plaatsen van de dorpels is het even belangrijk dan bij de dakrand dat deze ver genoeg van de gevel verwijderd zijn. MaisonFinie plaatst telkens kussentjes aan de uiteinden van de raamdorpels. Op deze manier verplaatst het water zich naar de voorzijde van de dorpel zodat er geen vuile zwarte strepen op de gevelbepleistering (crepi) kunnen ontstaan. Indien de bestaande dorpels reeds ver genoeg uit te gevel komen is het geen must om deze te vervangen. Dan kunnen er enkel kussentjes voorzien worden.

Plinten

De onderkant van de woning is een kwetsbaar gedeelte. Daardoor hecht MaisonFinie veel aandacht aan de plintzone. Het is belangrijk de woning te beschermen tegen opspattend vocht en dergelijke. Er zijn verschillende opties voor de plintzone. Een gevelsteen, zoals Belgische blauwsteen, wordt veel gekozen. Een andere optie is een waterkerende sokkelpleister. Deze is ook iets minder duur. Beide opties zorgen ervoor dat vocht en vuil onmogelijk kunnen indringen in de plintzone.

Gevelbepleistering - Hout gevelbekleding - combinaties - MaisonFinie
Crepi - Gevelbepleistering - Siliconenharspleister - Prachtige afwerking - gevelbekleding

Soorten gevelbepleistering

1. Kunsthars pleister

Het bindmiddel bij deze gevelpleister is kunsthars of siliconenhars. Het grote voordeel van deze pleister is dat deze ontzettend elastisch is. Daardoor is deze pleister veel minder gevoelig voor scheuren en vervuiling dan een klassieke minerale pleister. MaisonFinie gebruikt altijd siliconenharspleister tenzij expliciet anders gevraagd wordt.

 

2. Minerale pleister

De minerale pleister werd vroeger ook wel crepi genoemd. De naam is afkomstig van de mengeling van cement en/of kalk. Het bindmiddel bij deze pleister is zand, kleurstoffen en water. Deze gevelpleister wordt meestal gekozen uit ecologisch standpunt. Deze pleister is dus minder elastisch, dus gevoeliger aan scheurvorming, vuil, algen en mossen.

Esthetische of isolerende functie?

De manier van afwerking hangt er echt van af of de buitenmuur nog wordt geïsoleerd. Nieuwe muren of buitenmuren die worden opgeknapt en die in de spouw zijn geïsoleerd, krijgen meestal een oppervlaktebehandeling met een cementering en daarna een gevelpleister. Meestal gaat dit meer over de esthetische functie.

Bij de gevelrenovatie komt het voor dat de muur nog geïsoleerd moet worden. Vervolgens kunt u buitenmuur isolatie plaatsen en afwerken met gevelbepleistering (crepi). In dit geval gaat het om een isolerende functie.

Gevelbepleistering - crepi - Siliconenharspleister - Dak oversteek moet ver genoeg vooruit komen.
Gevelbepleistering - Crepi - Raamtabletten en kussens - MaisonFinie

Extra bescherming tegen vuil

Men kan de gevel nog extra beschermen. Door een extra algen afstotende verf bovenop de gevelbekleding te plaatsen worden de poriën nog meer afgesloten. Daardoor krijgt vuil nog minder de kans. Dit is vooral belangrijk in de zomer. Door de hoge temperaturen gaan de poriën openzetten. Daar kan vuil inkruipen. Door de beschermlaag aan te brengen sluit je de poriën meer af.

Barsten of scheurvorming

MaisonFinie werkt uitsluitend met kunsthars pleisters. Deze zijn, in tegenstelling tot minerale pleister of crepi, minder gevoelig voor scheurvorming. Dit komt doordat deze pleister gebonden wordt met kunsthars en deze is elastischer. Kunstharspleister is 100% waterdicht en voorziet uw gevel daarmee van een front tegen water en vocht.  Een bijkomend voordeel van deze gevelpleister is dat organismen en schimmels zich moeilijk hierop hechten.

Onderhoud

Elke gevel, of dit nu pleister of steen is, wordt natuurlijk vuil. Bij een witte gevel is dit meer zichtbaar dan bij een gevelsteen. Daarom is het belangrijk om te weten hoe je die kan reinigen?

Gevelbepleistering (crepi) is op basis van kunsthars redelijk vuil afstotend. Ook kunt u deze bekleding eenvoudig reinigen. Wel is het belangrijk om dit te doen met leidingwater (eventueel met detergent).

Waarom leidingwater?

Wanneer er gekozen wordt voor regenwater bestaat de kans dat er reeds algen in het water aanwezig zijn. Zo bestaat de kans dat u het probleem erger maakt.

Reinigen op veilige afstand?

U kan eventueel onder druk en vanop een veilige afstand de gevel reinigen. Wat verstaan we onder veilige afstand? De afstand die u neemt wanneer u de wagen reinigt.

Naspoelen is een must

Belangrijk is dat je goed naspoelt wanneer je een product gebruikt. Bij zware algen kan men de plekken vernevelen laten intrekken en goed naspoelen.

MaisonFinie raadt mensen altijd aan om een extra bescherming te voorzien. Zeker indien u in een bosrijke omgeving woont.

Reinigen van gevel - onderhoud - MaisonFinie
Vink aan wat van toepassing is
Straat en huisnummer
Postcode en stad